Херсон стає центром формування міжнародних транспортно-логістичних маршрутів

08.03.2019

Дві новини, з проміжком в кілька днів, демонструють кардинально протилежні перспективи України, як країни, що має великий транзитний потенціал.

Перша прийшла з Бухареста, де 4 березня відбулася зустріч міністрів закордонних справ Румунії, Азербайджану, Грузії і Туркменістану. На даній зустрічі обговорювалися спільні дії щодо ефективного функціонування транспортного коридору Каспійське море - Чорне море, який повинен стати інструментом реалізації стратегії ЄС щодо об'єднання Європи і Азії і передбачає об'єднати Центральну Європу і Центральну Азію з використанням р.Дунай, чорноморських портів Констанца (Румунія) а також Поті, Батумі і Анаклія (Грузія) з каспійськими портами Баку (Азербайджан) і Туркменбаши (Туркменістан). Даний проект залишає Україну «поза грою».

Друга новина належить Херсону. Вона пов'язана з переходом до чергового етапу, ініційованого на майданчиках Балтійсько-Чорноморського економічного форуму стратегічного проекту, створення в Херсоні єдиного міжнародного логістичного центру. На цьому тижні в Херсон прилетів генеральний директор найавторитетнішої та потужної транспортно-експедиторської компанії Грузії «TransFor Group» Георгій Мчедлішвілі. Метою даного візиту було юридичне оформлення входження цієї компанії в міжнародний проект «Global Multimodal Logistics», з центром в м.Херсон.

Як зазначив 7 березня, після юридичного оформлення всіх формальностей, Георгі Мчедліашвілі - «Це досить перспективний проект, аналогів якому я ще не зустрічав. Його реалізація дозволить вивести співпрацю не тільки задіяних в ньому партнерів але і країн, які вони представляють, на більш високий ефективний рівень, який сприятиме розвитку торгівлі між ними і реалізації спільних проектів».

Як розповів нашому кореспонденту керівник проекту, заступник голови правління Балтійсько-Чорноморського економічного форуму Володимир Макуха - «Від етапу досягнутих домовленостей між партнерами з України, Грузії, Литви, Польщі, Туреччини, Туркменістану та інших країн ми перейшли до етапу фактичного створення і юридичного оформлення даного проекту. Створюється партнерський майданчик за участю безпосередніх учасників ринку транспортно-логістичної сфери, які не тільки є лідерами в своїх країнах але і мають високий міжнародний авторитет. «Global Multimodal Logistics» повинен зв'язати в єдине ціле можливості всіх партнерів, створивши надійний майданчик оптимізації та розвитку транспортно-логістичних можливостей країн, задіяних в проекті. Факт визначення Херсона як вузлового місця розташування створюваного логістичного центру надає нові можливості Херсону та Україні, свідчить про довіру з боку міжнародних партнерів українському учасникові проекту, яким є, зареєстрована в Херсоні в 1989 році, ГК «Содружество».

сайт «Херсонці»